Qigong - Munca cu energia

 

Qigong - Hranirea vietii

 

Qigong - Stiinta a dezvoltarii potentialului uman

 

Qigong - Sistem de cultivare a energiei - de origine chineza - elaborat pentru asumarea responsabilitatii fiecarui om in legatura cu starea lui de sanatate, vitalitate si crestere spirituala.

 

Qigong (Chi Kung) este un sistem chinezesc antic de cultivare a sanatatii, vitalitatii si longevitatii, cat si de evolutie spirituala. Bazat pe principiile clasice ale Taoismului, Qigong ofera o cale de autocultivare ce presupune armonia intre toate nivelurile fiintei umane (fizic, psihic si spiritual), armonia cu natura si progresul constant si natural, evitand excesele si accidentarile posibile in alte discipline fizice si, in acelati timp, evitand retragerea din lume caracteristica altor cai spirituale.

Istoric

Qigong a fost practicat in secret timp de peste 5000 de ani, fiind unul din cele mai bine pastrate secrete. Transmiterea din generatie in generatie se facea pe cale directa. Putinele texte clasice care ofera informatii despre aceast sistem sunt scrise intentionat in termeni codificati (Daniel Reid, prefata). Astazi, in era informatiei, Qigong a devenit cunoscut la nivel mondial si secretele pastrate din vechime sunt acum predate deschis in intreaga lume. Studii de specialitate realizate in Asia si in restul lumii atesta eficacitatea Qigong-ului in tratarea a numeroase afectiuni in care medicina occidentala nu ofera decat remedii temporare. De asemenea, multe spitale includ practica Qigong-ului medical ca ajutor in tratarea anumitor afectiuni.

In general, Qigong-ul este asociat si cu practica Tai Chi-ului, o arta martiala interna care poate fi considerata un Qigong in miscare si practicat de multi oameni doar pentru beneficiile aduse sanatatii.


Notiunea de Qi

Qi (Chi) este energia vitala cu care se lucreaza in toate practicile Qigong.

* Qi este piatra de temelie a intregii materii, ea este elementul fundamental constitutiv al tuturor lucrurilor si fenomenelor vizibile si invizibile
* Qi este elementul fundamental al celor trei niveluri ale fiintei omenesti: corpului, energia si mintea
* Qi alcatuieste domeniul polar in care se deplaseaza energia


Principii

Polaritatea Yin si Yang reprezinta rezultatul difernetierii primordiale a sursei universului, care prin scindare a dat nastere celor doua contrarii, Yin si Yang, cat si energiei vidului. Aceasta polaritate se regaseste sub diferite forme in Univers:

* Prenatal si postnatal
* Apa (hou) si focul (shui)
* Miscarea (dung) si Nemiscarea (jing)
* Interiorul (nei) si exteriorul (wai)

Principiul celor trei forte si al celor trei comori Trinitatea intalnita in multe religii ale lumii se manifesta in traditia taoista la nivelul universului prin cele Trei Forte ale Cerului (tien), Pamantului (di) si Umanitatii (ren). La nivelul fiintei umane, acestora le corespun cele Trei Comori care sunt esenta (jing), energia (qi) si spiritul (shen).

Cele cinci energii elementare Conform paradigmei taoiste chineze a creatiei si formelor, toata materia de pe pamant este alcatuita si animata de cele 5 energii elementare. Conform Tratatului de medicina interna al Imparatului Galben, acestea sunt: Lemnul, Focul, Pamantul, Metalul si Apa. Aceste energii se combina si se recombina pentru a forma miliardele de forme ce alcatuiesc lumea. Qigong ofera tehnici de echilibrare si dirijare a energiilor elementare care actioneaza in corpul uman. Fiecare energie elementara este asociata unui organ major si unor organe ajutatoare, astfel:

* Lemnul este asociat cu ficatul si vezica biliara
* Focul este asociat cu inima si intestinul subtire
* Pamantul este asociat cu splina, pancreasul si stomacul
* Metalul este asociat cu plamanii si intestinul gros
* Apa este asociata cu rinichii si vezica urinara

De asemenea, fiecarei energii, si prin urmare, fiecarui organ ii corespunde o culoare: verde pentru ficat, rosu pentru inima, galben pentru pamant, alb pentru plamani si albastru pentru rinichi.


Principalele scoli de Qigong

* Scoala taoista este cea mai raspandita, punand accent atat pe cultivarea corpului fizic cat si pe practica spirituala
* Scoala confucianista, in care exercitiile de Qigong erau folosite pentru purificarea mintii si controlul emotiilor in vederea unei mai bune vieti civice
* Scoala budista, in care exercitiile de Qigong erau folosite mai mult pentru a contracara efectele sederii prelungite
* Scoala medicala care cuprinde exercitii create special pentru tratarea anumitor afectiuni
* Scoala militara, in care exercitiile sunt folosite pentru a cultiva puterea interna (nei gong) cu scopul utilizarii ei in lupta


Exercitii de Qigong

Exercitiile pot fi grupate in diferite moduri: dupa dinamicitate, dupa utilitate, dupa pozitia corpului sau dupa aspectul existentei caruia i se adreseaza.

Exista prin urmare exercitii dinamice si exercitii statice. Practicile dinamice sunt caracterizate de miscari lente corelate cu respiratia. Cel mai cunsocut astfel de exercitiu este Taijiquan, care este in acelasi timp o puternica arta martiala interna si o practica dinamica de Qigong. Alte exemple includ Tan Tien Qigong (pentru acumularea energiei vitale), Qigong-ul mersului sau Cele Opt Piese de Brocard. Practicile statice presupun nemiscarea externa a corpului combinata cu miscarea interna a energiei. Acestea includ meditatiile vindecatoare precum Surasul Interior, Cele sase sunete vindecatoare, Orbita microcosmica sau Camasa de fier.

Pe de alta parte, exista exercitii terapeutice, exercitii martiale si practici meditative.

Dupa pozitia corpului, exista exercitii efectuate in picioare, precum Cele Opt Piese de Brocard, exercitii efectuate cu deplasare, precum Qigong-ul mersului sau artele martiale interne, exercitii practicate sezand si exercitii practicate la sol, in pozitia intins, practicate mai ales de persoane slabite sau bolnave care nu pot practica celelalte forme.

De asemenea, putem distinge intre practicile pentru cultivarea naturii si cele pentru cultivarea vietii. Cultivarea "naturii" presupune tot ceea ce tine de existenta umana trecatoare - ego-ul, psihologia, familia si munca. Viata se refera la aspectele primordiale ale existentei umane - spiritul nemuritor si energia universala care anima corpul uman dar care supravietuieste disolutiei corpului fizic.

 

 

Materialul de mai sus a fost preluat din Wikipedia si apoi adaptat.

 

 

 

 

      Home | Tai Chi/Qigong | Cursuri | Contact